Uppsatts i hälsolära, Vänner - hur de påverkar oss.

 Vänner är det bästa vi har. Vänner får oss att le och skratta även om saker känns tunga, och får oss att vilja stiga upp på morgonen. Även om du klarar av att vara ensam, upplevs allting på ett helt annat, mycket bättre, sätt när dina vänner är där. Det är spännande att få nya vänner, och vänner du haft nästan hela ditt liv är antagligen omöjliga att skiljas från. Det känns underbart att ha någon att kunna luta sig tillbaka på då allt inte går som man har tänkt sig. Äkta vänner förlåter tillslut även om man kanske inte förtjänar det.

image17

 Har man bra vänner har man lust att göra en massa. Det känns roligt att träffa sina vänner och gå ut, och det gör att man mår bättre. Har man inga vänner, eller grälar man med allihop, har man absolut ingen lust att vara ute. Då mår man väldigt dåligt innombords.

 Det är tungt att se en vän må dåligt, och svårt att själv kunna stanna ovanför ytan om din vän simmar lågt. I början räcker det med en kram till tröst, medan vännen senare förväntar sig mer hjälp. Det är svårt att hitta de rätta orden för att kunna trösta någon som har en delad åsikt om någonting. Blir vännen arg om man säger att han som behandlat henne illa är en idiot, även om man vet att hon egentligen älskar honom fortfarande? Är det viktigast att göra vännen glad, eller att säga sanningen och försöka få henne att öppna ögonen? Måste man alltid trösta, även om man tycker att det nu är dags att få vara glad igen, och riskera att få höra att du inte förstår hur allvarligt det är? Det känns jobbigt att vara vän med någon som är deprimerad hela tiden, även om man vet att hon har orsak till det. Om man umgås med en vän som bara är negativ, orkar man till slut själv inte vara positiv. Det kan hända att man själv blir ledsen och trött på livet, för att bästa vännen har det jobbigt.

 Pojkar är vänner som alltid får en att skratta. Det finns ingen press när man har pojkkompisar, för de förväntar sig inte att man skall göra allt för honom. Vänskapen flickor emellan måste skötas, medan det räcker att man träffar sina pojkkompisar i skolan för att få vänskapen att hålla. Fastän man struntar i att svara då en pojkkompis ringer, är det lika roligt att ses igen i skolan. Pojkkompisar får mig ofta att bli irriterad, men ännu oftare att skratta så ja får ont i magen. Då man har det tråkigt finns pojkkompisar där, som ställer till det så man får skratta och glömma allt annat.

 Att ha en allra bästa vän är något speciellt. Man kan vara en grupp på flera vänner, men att ha en enda som verkligen är något, känns underbart. En vän som känner en, som vågar bli arg utan att vara rädd för att ni skall gräla så mycket att ni aldrig förlåter varandra. En vän som man kan berätta allt för, utan att det känns hemskt. Det är väldigt skönt att kunna slappna av och veta att man kan lita på varandra till hundra procent. Trots det är det viktigt att glömma att den bästa vännen inte är allt i världen. Vännerna du haft sedan barnsben är något alldeles speciellt, medan det är spännande att få nya vänner och se hur den vänskapen lyckas. Om man klistrar sig fast vid en enda person för mycket glömmer man de andra, och när de sedan "duger", kanske de har tröttnat på att vänta.

image18

 Man påverkas mycket av den personen man är med. Om din bästa vän plötsligt börjar lyssna på Tokio Hotel och byter stil helt och hållet, till något ni båda förr avskydde, kan det hända att du snart åker dit med. Får man höra om hur bra en grupp är dag ut och dag in, och lyssnar på musiken dagligen, kan det hända att man tillsist vänjer sig. Då blir man annorlunda, även om man själv knappt vet varför. Samma sak gäller med klädsmak och hur man ser på allting. Den jag umgås med hela tiden äter inte annat än sallad, då kan det hända att jag själv påverkas av det. Då vi äter ute beställer han sallad, och jag vill väl inte känna mig äcklig så jag beställer detsamma. Det går att hålla sina åsikter om de är starka, men om de inte är, förändras man. Ligger din vän inne vid teven hela dagen, kanske du också börjar se hur roligt det ser ut och struntar i dina träningar. Röker och dricker din vän varje veckoslut kan det hända att du själv börjar glida åt samma håll, käftas din vän emot sina föräldrar får du själv god lust att göra det. Precis likadant åt andra hållet. Din vän spelar fotboll och det verkar roligt, och du får själv lust till att bli hälsosammare.

 Även vår nattsömn påverkas av våra vänner. Är din vän olycklig, kan du själv ligga och fundera över en lösning för henne mitt i natten. En annan vän bara måste berätta om hur träffen gick, och det tar minst tre timmar att gå igenom varje detalj. Din tredje vän gillar skräckfilmer, och du måste såklart följa med på bio, och så får du inte sömn på en vecka för det. Bråkar du med din vän kan det kännas jobbigt att sova då du funderar på hur morgondagen kommer att gå.

 Det är jobbigt om vänskapen tar slut mellan dig och din vän. Det är hemskt att bara märka hur ingenting är som förut, och hur du än försöker inte kunna göra det bra igen. Om ni stått väldigt nära varandra, känns det nästan som om en del av dig försvinner. Det är en jobbig tid att märka att den man brukade berätta allt för, inte finns där. Vissa kan täcka sin saknad med ilska och genom att berätta för världen om hur elak den förra vännen är, fastän man egentligen är ledsen över att det gått som det gått. Även om det känns för stunden som om man mistat sin vän för hela livet, kan det hända att man hittar varandra igen. Har man varit bästa vänner tidigare, är det stor chans att det är svårt att klara sig utan varandra. Om man ändå inte återförenas tillsist, är världen ändå full av möjligheter. Det finns människor som är ensamma och saknar en vän överallt, och det finns inte bara en bästa vän på hela jorden, det finns många.

-Hanso


Kommentarer
Postat av: mandi

tack.Oi dehä va denhä jättefina. vitsi ja ösnkar att ja sku kunna skriva lika bra som du! krampuss

2008-04-23 @ 17:21:31
Postat av: ida

oj va fint! hälsoläran?

2008-04-24 @ 07:16:35
URL: http://lamirinda.blogg.se
Postat av: felix

jag har patent på den där boardern:D:D

2008-04-24 @ 16:18:41
Postat av: Ida

hahah nemen takk : D altså ja ha nog skicka de ren och fått svar tillochmed ::asd

2008-04-24 @ 17:40:20
URL: http://lamirinda.blogg.se
Postat av: Ida

no int mins ja helt, men altså de va pekka som svara o han sa att blablabla ja ska ta upp dehär o blablaa :---p men hei ja starttar nu ;;;-) heips, vi ses

2008-04-24 @ 17:43:56
URL: http://lamirinda.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0