4 årstider 2008

NU GÅR 2008 MOT SITT SLUT och vilket bra år det har varit! Det är fint att man kan konstatera att dethär året, det har nog varit mitt bästa år hittils. För då är man nog lycklig.
Jag tog några bilder för jag hade lust att vara lite kreativ. Våren blev dock lite annorlunda än de andra. Såhär porträtterar jag mitt år 2008!

Vår






Sommar







Höst





Vinter






kramkram

Knappar i öronen, mjau

Nusse gav mig knappar i julklapp! Jippii, precis vad jag önskat mej!


Såhär ser jag ut när jag ska gå lite på julrea. Fast man inte borde shoppa när man blivit bortskämd av julklappar. Men jag är lika lurad som alla andra. Hoppas ni har en bra måndag! :)
Hanso

skjorta tallin byxor lindex örhängen present

Så underbart det är med ledigt!

Söndagskvällar då man är otroligt trött
är det så fint att bara inte behöva tänka

dricka te med sådana man tycker om allra längst in i hjärtat
och planera för en morgondag då man kommer ha mycket mer krafter

jävlar så fint det äääääääääääääääääääääääääääääääääääääääär
ni får inte heller glömma att ge er tid att träffa era vänner och ta det lugnt.
kramkram

Spetsben och liten rosett

Igårkväll när jag drack te hos min vän såg jag ut som på bilden till vänster. Runt halsen hade jag en fin rosett som är lagom julig för julannandag. Den syns dåligt men är söt. Jag fick den förra julen av linaochfanny.
På juldagskvällen drack jag glögg och spelade ubongo med min pojke, som ni ser på bilden till höger. Spetsbenen hade jag både på julafton och på juldagen, jag fick dem i julklapp av söta linaochfanny (!). De har redan fått hål, så fin dam som jag är. Men underbara som sjutton är de!

Jag är rund av all julmat men det var skönt att träna idag. xx

Snödroppen du är så himla fin

Snödroppen du är så himla fin.
Snödroppen du är så himla fin.

xx

Julaftonspussar

Nu är julaftonsfirandet över! Min canon 1000d jag fick i november var egentligen en julklapp så jag kan redan nu säga att jag är väldigt nöjd med mina julklappar. För jag har knappast fått något i hela mitt liv som jag använt så mycket och varit så förtjust i. 
Jag firade hos mina kusiner från pappas sida och våran farfar. Hos mina kusiner bor två sötsöta hundar som gladde våran julafton enormt!

Mandy vid julmatsbordet.

Viki vid presentutdelningen.

Sådan ägare sådan hund?

Och jag fick en söt hundpuss!


Juldagen är kvar och det ska bli superfint med middag hos mormor och morfar med kusinerna och sedan julfirande med min lilla pojke. Hoppas även er jul fortsätter finemangens. Kram

En chokladbakelse önskar er god jul


bara för att min bruna silkestunika är guld värd. pusspuss

tunika veromoda

Det finaste är det som får ges bort

Jag sitter i julaftonens tomma stund. Stunden efter att jag fixat ihop de sista korten, efter att jag sjungit på åldringshemmet, efter att jag druckit glögg och ätit småmums med mina vänner. Efter det att jag fått en riktigt fin julkänsla. Så sitter jag här och lyssnar när mamma gör sista julmaten och väntar på att få åka till gravgården för att sedan åka till julaftonsfirandet och äta gott. Och efter det öppna alla julklappar. Det ska bli fint.
Men nu sitter jag ännu och väntar. Det värsta när man var liten, men nu känns det bara skönt. Lite tid att fundera, tack så mycket.

Julklappar är alltid så fina innan de blir öppnade. Tid är nerlagd på att fixa kort och paketering och julklappar med papper på innehåller en massa förväntningar och nyfikenhet. Före man öppnar paketet finns tusen små ideer om vad paketet kan innehålla och det är så fint. För det ger rum för drömmar. Oftast innehåller paketet inte alls det man förväntat sig och det gör absolut ingenting. Det är ju det som är så roligt.

Nu ska ni få titta på några fina paket.
Dessa julklappar samlades ihop i mitt rum idag, som vi gav varandra Mandi, Ida och jag.

Det Ida gav Mandi kallar jag omtanke.

Dessa gav jag Fanny och Lina redan i söndags, men de var så fina att jag tog bild på dem då.

Och på paketen som jag ännu inte gett min pappa o bror löper renar. De är paketerade lite som finlands flagga! Ser ni julklappsrimmen? Hihi.

Paket jag önskar jag fotograferat var paketet till min gudmor och gudfar jag redan gett. En fin ljusställning som jag själv prytt med pärlor. Ett annat var plåtburken jag imorse lade vid mammas och pappas säng innan de vaknade. Som innehöll julgransbollar och julgranspepparkakor och ett ljus jag själv stöpt. Fint.

Det är så fint att få ge sina vänner kramar och fina ord och fina paket!

Den som Gud aldrig övergav

Himmelen ligger och slumrar
i jordens gula halm

   
 
Vi känner fröjd och förundran
för vi har kommit fram

Här kan vi drömma om den fred
som vi ska äga en gång
Barnet som fötts tar himlen med
och jorden fylls utav sång

(endast för att det är så himla fint att lussa i kyrkan)

Sneda pepparkaksvrår och korta svansar

Det känns som längesen jag tog bilder som fick mig att känna mig så glad o nöjd.
Fråga er själva: måste ett pepparkakshus vara alldeles rakt för att räknas som fint?
Det tycker inte jag. Pepparkakhus ska vara goda för magen och söta och sneda.
Därför blev kvällen så himla fin. För att Antonia, Tiia och jag kände oss som den lilla pepparkaksby vi byggde upp.
Dessutom smet det en sork in i huset och vi tänkte säkert dö i panik men sedan dog han under en toffla. Vi höll ingen begravning, vi bara gömde oss och skrattade. Det kallar jag m-i-n-n-e-s-v-ä-r-d början på jullovet!









Svarta spets och fin stämning

Det firades jul i mitt gymnasium
med diverse uppträdanden som var väldigt fina
men finast av allt var nog programgruppen jag var med i som spelade en allsång, sjöng en fin ballad och spelade en instumental och såklart min finaste nya kjol.




Och nu är jag ledig ledig ledig och borde skrika och hoppa
men istället är jag trött som tusan och orkar inte tänka mer.
Men det är därför lovet kommer absolut perfekt.
Så jag inte behöver skrika och hoppa om jag inte känner för det.
xx hanso

Varför ska hon alltid envisas?

..med att ta en massa bilder? Javisst undrar man.
 ©mandi
Kanske för att man då får såhär fina skratt på bild.
Det är fint. Något annat fint är de ynka fyra dagarna till jullov. Skööööööööööönt!

Nyckelord för gårdagen

Dans. Guld. Flickor. Nicos huppare. // Spöke. Borgå. Grillmat.

Taxi. Filmer. Körkort. // Buss.

Dans. Bordet. // Borgåmänniskor vs. Sibbomänniskor.

Hejhopp.

Guldig lussekattsdag

Detta fina spänne glittar i guld och är mitt partyspänne.
Det åkte på för att fira Mara och Lucia och de fina lussekatterna jag bakade!

Till guldigt spännen behövs guldiga smycken. Jag som inte är en så bra vän av guld äger inte många och fixade därför till egna örhängen. Lite reklam för Friis & Company blev det!

PUSSS.


Sagan om en flicka som aldrig träffat sin farmor

Det var en gång en flicka. En fredagseftermiddag tänkte hon "nu vill jag vara lika fin som en förritidens dam" och gick ner till rummet där det fanns hylla efter hylla av bortglömda saker. Flickan hade aldrig träffat sin farmor som var den förritidens dam som lämnat kvar sina saker där.

Flickan hittade 3 saker som var gjorda av svart läder och doftade annorlunda.

Den första var en liten finhandväska som hade en sliten spegel och läppstift i. Flickan  tänkte hur hennes farmor hade gått i svarta klackskor och svart liten handväska på teater eller på middag.

Den andra var en väska som var fylld av brev och papper, blandannat ett stort kvitto från silja line. Mjölken hade kostat 2 mark. Något annat himla fint var ett legitimationspapper som flickan blev väldigt förtjust i.

Den tredje var ett stort kuvert att hänga över axeln, sliten av flitig användning och även den som flickan skulle ha mest användning av. Det fanns en blommig näsduk inne i väskan.

Flickan tänkte att var hon en tjuv skulle hon springa iväg och använda väskorna till fuffens, men eftersom hon inte ville vara en tjuv bestämde hon att hon skulle använda dem och alltid leka att hon var sin farmor. Hon hittade lite personlighet av en person hon aldrig träffat i de tre väskorna. Det gjorde henne lite ledsen men mest riktigt, riktigt glad.

Hanso

Vägen som kallas munkkilastreet

Osses mössa är hämtad från Sverige!

Tro det eller ej men i verkligheten fanns bara en kaffemugg. Spooky.

väska friis&company kappa kappahl uggs secondhand halsduk stockmann

We sell our skills not our bodies

Medan min håltimmevän har fjärilar i magen och kysser en liten vän sitter jag här och filosoferar.
Jag gör ett arbete i modersmål om Geishor, vilket ska innehålla fakta, historia, film, konst, litteratur, poesi och musik. Det är en hel del vill jag lova, att hitta tid och inspiration och alltdärtill.

Men geishor är verkligen imponerande vackra. Förritidens geishor ger mig lite kalla kårar. Tänk tillbaka till 1930-talet och se Memoirs of a Geisha, så förstår du vad jag menar.

Och tänk vilken värld de lever i! En slags värld för vanliga människor att fly till, en värld där njutning och skönhet är det enda som räknas. Geishor är prostituerade, det är vad man säger idag, och geishorna igen försvarar sin ställning och säger nej. Jag tycker inte att geishor är prostituerade. De säljer sin konst och det är deras värld. Den hemliga drömvärlden, uschy vad fint.


Men en sak är jobbigt. Om någon måste bli en geisha mot sin vilja. För geishor får inte ha känslor och drömmar, geishor får inte tänka på annat än att underhålla. Och vägen till att bli en geisha är hård. Men det är också charmigt på sitt sätt, för om man verkligen vill bli en geisha, så när man sedan uppnår sitt mål måste det kännas härligt.
Vad säger ni? Visst är det fängslande?

alla bilder från allposters.com
Hanso

Nionde luckan

Jag har skrattat precis hela dagen. Det är så skönt.

Il y a beaucoup des voitures en France.
La capitale s'appelle Paris.
L'hexagone är det onödigaste ordet i min ordlista.
La France est membre de L'Union européenne.
Jag och Zache har en tävling om vem som får bäst i morgondagens franskaförhör. Jag har läst som en riktigt liten galning. Ändå kan jag väl knappt något.
Hejs, det är tisdag idag.

Om sisådär 5 år

Om mörka söndagskvällar i framtiden när jag bor med en söt pojke i en mysig liten lägenhet ska jag laga varma smörgåsar. Jag skall tända ljus och göra smörgåsar med tonfisk ibland, några gånger med ananas, några gånger med skinka och lite olika varje gång. Jag ska servera dem på assietter i vackra färger och ibland bjuda över några vänner som sällskap. Eller också sitta och filosofera med min söta pojke. Jag ska dricka bubblande vatten i olika smaker ur höga glas. Jag ska titta ut genom fönstret och vara glad över att det bara syns mörker och skriva dikter om levande ljus.
Framtiden är inte så dum att tänka på ibland heller.

En glittrande julblomma

Hitta något vackrare än sköra glittrande rosa blomblad.




Kram, Hanso

Söndagsläsning i form av höstkänslor

Avslutnigsnovellen till min skrivkurs blev sådär mellanlyckad.
Men här kommer den iallafall. Fortfarande namnlös.
Den handlar iallafall om hårda regndroppar och vinande vindar som är mycket mer än va de ser ut att vara.
Skriv gärna en ärlig kommentar om vad ni tycker om denna, glädjer mej med både negativ o positiv kritik. För vad jag vill är att lära mej mera. Och det kanske ni kan hjälpa mej med? 


 Mjukt sorlar röster runtom Fiona. Kaffekoppar klirrar, tekoppar avnjuts och hon sitter där i höstens mysigaste tröja. Berättelser åker hitochdit, alla berättelser blir en helhet och Fiona är en del av helheten. Hennes vitlockiga hår som är bundet i en tofs av ett rött sidenband blir ihågkommet av tiotals andra människor som en ensam tonårsflicka med en stor kopp te.
 Egentligen är Fiona inte ensam utan hon väntar. Det är en stor skillnad mellan de båda för är man ensam är man ensam och väntar man finns det någon som skall göra en sällskap. Fiona stirrar på vinden som river i nakna björkar och människokinder och betraktar vem som går förbi caféets stora fönster som är vänt mot gatan. En kostymklädd man stannar precis utanför fönstret, tittar på sin telefon med värdig min men brister ut i ett leende när han svarar. Fiona letar efter ett oranget hårburr bland allt det grå, ett oranget hårburr som gjorde henne glad för två lördagar sedan, ett oranget hårburr hon inte riktigt kunnat glömma.

 Cafédörren skjuts upp, en vinande vind kommer in tillsammans med det orangea hårburret. Hon heter Kari och hon ler, vinkar och biter sig lite i läppen. Hon knäpper upp de översta knapparna i sin röda kappa för att få lite mer luft och sveper blicken över caféet.  Fiona känner en nyfikenhetskänsla gurgla i maggropen, hon känner egentligen inte Kari. Medan Kari ställer sig i kön för att beställa funderar Fiona om hon borde ge en kram när Kari kommer till bordet.
 Kari har med sig en stor kopp kaffe och en liten chokladmuffins och gör det omöjligt för Fiona att hinna ge henne en kram när hon tar av sig kappan och slår sig ner. Det ser ut som om någon nypt hennes kinder, så röda är de av den hårda vinden.
 - Måste du gå en lång väg? undrar Fiona.
 - Inte så hemskt, svarar Kari.
 Hon värmer sina kinder med sina händer och hennes handleder är otroligt smala och på dem sitter samma armband som förra lördagen, en hel massa skramlande minnen.
 - Jag visste inte riktigt om du ville träffas, men jag tänkte att vi hade ganska roligt förra lördagen och då skulle det inte skada att ses, säger Fiona och besluter sig för att vara ärlig från första början.
 - Jag hade också roligt, säger Kari och ler. Speciellt när du lurade pojkarna att dansa afrikansk dans med oss.
 Det tindrar i Karis ögon och Fiona skakar på huvudet.
 - Jag måste ha skämt ut mig en hel del, säger hon men kan inte låta bli att skratta.
 - Det var kanske det som gjorde det extra roligt, svarar Kari. Att vi vågade skämma ut oss, menar jag.
 Kari fingrar på kaffekoppens öra och blåser så det bildas ringar i kaffet. Fiona och Kari träffades för första gången dendär lördagen för två veckor sedan på en hemmafest hos en gemensam vän. De slets mellan diskussioner om huvudlösa saker och dans till helgalen musik. Nu sitter de i vardagen där det är betydligt svårare att hitta en början.
 - Berätta något om dig själv, säger Kari plötsligt och tar en bit av sin chokladmuffins.
 Det faller smulor på assietten. Fionas liv spolas genom hennes huvud, viktiga och mindre viktiga detaljer och i ganska många minuter berättar Fiona om vad hon älskar, vad hon vill glömma och hur andra uppfattar henne. Kari lyssnar utan att avbryta och Fiona blir glad av att fundera över vad som hänt i hennes liv och sedan få återge det till någon alldeles splitterny.
 - Sådan som jag var förra lördagen, avslutar Fiona, är jag oftast på fester. Jag är den som är lite galen men sedan efteråt får ångra mig lite grann. Men det är det väl värt.
 Fiona ler snett och Kari nickar. Muffinsen är bara ett minne.
 - Nu får du berätta något om dig, ber Fiona.
 - Vad finns det att säga? Jag är oftast glad och ibland väldigt tyst. Jag går i gymnasiet och somnar på lektionerna ibland, oftast om vi har historia. Jag tycker om att lära mig prata främmande språk, just nu läser jag franska och spanska. Några dagar i veckan jobbar jag i en liten presentaffär. Jag har två vänner jag oftast brukar vara med.
 - Vem är de? undrar Fiona nyfiket.
 - Den ena heter Petra, hon som var med på festen om du minns, och så Karl.
 - Hurdana är de att vara vän med, frågar Fiona.
 - Vi skrattar ganska ofta och Petra är väldigt söt. Karls leende är bredare än någon annans och han brukar krama mig ibland och då..
 Kari avbryter sig mitt i meningen och lyfter en hand i en gest att täppa till munnen, en gest som hon inte slutför.
 - Är du och Karl bara vänner? undrar Fiona försiktigt medan hon dricker upp det sista av sitt te.
 - Bara vänner.
 Kari tittar ner i bordet. Fiona tittar forskande på Kari som petar lite på sina naglar. En del av Fiona vill fråga mer, leta reda på orsaken till Karis raka och avvisande svar. Den andra delen märker Karis blick som flackar ut genom fönstret, märker gnistan i ögonen som inte finns. Fiona vill lära känna Kari, på lördagen kändes det så enkelt. På lördagen skulle Kari ha tjutit att hon älskar pojkar, slängt bakåt med sitt rufs och kanske understrukit med en kyss på Fionas kind. Den Kari Fiona minns gjorde henne till sin bästa vän och skrattade så det bubblade. Nu stryker Kari handen över den släta bordduken och en tanke på att Kari kanske ångrar allt, inte alls menade att de skulle kunna bli vänner, flyger genom Fionas huvud.
 - Så som jag var på festen i lördags brukar jag egentligen inte vara, säger Kari och avbryter tystnaden.
 Fiona märker att Karis röst är svag och vibrerar och att hon blinkar när hon tittar ut genom fönstret. Det känns som om luften är spänd, nästan påtaglig, av ohörbara ord som vill komma ut men inte gör det. Samtidigt som det känns som om Fiona vet vad Kari försöker påvisa finns det olika förklaringar som också är möjliga att komma till näst.
 - Jag måste nog gå nu, säger Kari plötsligt.
 Det är inte vad Fiona förväntat sig.
 - Nu, med en gång? frågar hon oroligt. Sade jag något fel?
 Fionas ögon letar efter Karis men Kari knäpper på jackan och andas djupt.
 - Jag måste gå nu, upprepar hon innan hon försvinner mellan bord och stolar, människor vänder sig om när hon banar sig förbi och de registrerar henne  som den iögonfallande person hon är.
 Fiona vill skynda sig efter, ge Kari en kram och fråga vad som är på tok, eller också känna sig misslyckad och dumpad som en gammal sopsäck. Utanför fönstret ser hon Karis uppdragna axlar och hon tycker nästan hon ser en bubbla som omsluter Kari från resten av världen.


 Medan Fiona plockar ihop sina saker och medan hon går ut genom den plingande dörren snurrar Kari runt i Fionas huvud. En vänskap lyckades slinka mellan hennes fingrar och en människa som fick Fiona att verkligen stanna upp och lyssna. Regn piskar mot Fionas nästipp, skriker åt henne om hur hon borde ha följt efter Kari, vill regna bort henne från vägen. Fionas huva är hårt nerdragen över huvudet och inne i hennes tjocka halsduk andas hon utan att riktigt förstå sig själv. Det borde inte gå att vara ledsen över att ha mist någon man egentligen aldrig haft, men istället är det kanske lika hemskt att mista någon man bara sett skymten av.
 Skymningen är nära och asfalten är hård under Fionas klackar, hon går från caféet där hon satt med Kari och inbillade sig att de förstod varandra. Fiona stannar på busshållplatsen som är ruggig och har ett tak av plåt det regnar mot. Det är stora vattenpölar på gatan, bilar kör och det stänker vatten ur pölarna. Ett oranget hår väldigt likt Karis hår skyndar in under plåttaket och får syn på Fiona, som inte riktigt hinner inse att det verkligen är Kari, och ger Fiona en stor kram. Fiona tänker säga något men hittar bara luft.
 - Du gör mig glad men bara så rädd på samma gång, snyftar Kari  mot Fionas hår.
 Hennes lilla kropp behöver värmas och Fionas famn behöver värma någon. Ord att sägas susar genom hennes huvud på långa rader, ord att trösta och visa förståelse. Men alla blir osagda för alla känns lika fel som de känns rätt.
 - För det kändes bara som om jag ville berätta allt jag kände för dig och det är det som är så galet för jag har aldrig träffat någon som fått mig att känna mig själv så stark.
 Karis ögon är tårfyllda men de lyser. Gröna kanter har de och är riktigt bruna inuti.
 - Jag tror jag förstår dig lite grann, säger Fiona och menar det.

 - Lyssna, viskar Kari.
 Hon och Fiona står alldels tysta tillsammans och hör vindens klagorop och hur den river i plåttaket. De hör vinden skjuta iväg regndropparna som pilar för att försvara sig, för att ge tillbaka någon som gjort illa. Kari lyssnar med öppen mun.
 - Vinden är nog väldigt ensam, säger Fiona.
 Kari nickar och i hennes ögon ser Fiona hur gärna Kari skulle ge vinden lite kärlek.
 - Det är nog för att vinden är rädd för närhet, säger Kari.



*Hanso

Julkänsla på lager

Att baka pepparkakshus med min lillebror
Att äta pepparkaksdeg bara sådär

Att ha lyktor som hänger i fönstret

Att ha två olika nedräkningar till julafton,
en med choklad inuti

och en med glitter och vackra bilder

Att ha julstjärnor som hänger i fönstret

Att dricka glögg med mycket mandlar i
Att äta tomtegröt med kanel och socker
Att få presenter på lillajul
Att peta på alla presenter jag ska få ge bort
Att tända blåvita ljus som i självständighet
Att lyssna på the real groups grisvisa
Att krama den man tycker om allra mest.
Hanso

Morgonmål med Osse

Kokt ägg och mandarin på Finlands självständighetsdag.
Blev till Miss Mandarin, the beauty herself, vackrast på hela självständighetsbalen på slottet!

Ha en fin lördag. Hanso

Dags för min önskelista

5 luckan är redan öppnad, alltså bara 19 dagar kvar till jul. Det betyder att jag är galet inspirerad över vad jag ska ge för julklappar till alla mina vänner, galet planersam med hur jag pyntar mitt rum och absolut galen i pepparkakor. Idag är faktiskt första gången överhuvudtaget jag stannar upp och tänker på vad jag själv önskar mig. Och jag ljuger inte, jag är helt ärlig. Usch, vad stolt jag blev över mig själv!

Jag önskar mig

* Mönster och knappar
* Helst av allt några riktigt fina tights (i nån fin färg)
* Eller en riktigt fin hatt eller basker
* Saker som får mig att drömma om framtiden, som Iittalas taika koppar
* 2nd hand
* Presenter som är dyrbara i tid
* Snö
* Hemgjorda julkort
* Presenter som har en mening
* En riktigt fin dagbok, hårda pärmar och kant med ringar
* Mysiga kramar och pussar

Det var ungefär det.
Hanso

Dessa fick följa med mig hem

I Sverige hittade jag figurer som gör mig riktigt mysig och glad. Lagom personliga och lagom grymma.
I monki samt outletbutik.

Kram!


Även jag besöker Sverige ibland!

December 2008 började med en kryssning med en dag i Stockholm.
Vill berätta en grej. Dagen i Sverige gick vi i gamla stan, åt kinesiskt och shoppade.
Till nästa gång vet jag att jag ungefär bara ska gå och shoppa till det huset där det finns beyond retro, topshop, monki et.c alltså bara sådant som man inte hittar här hemma i Finland. För nu hann jag inte riktigt titta ordentligt någonstans vilket ledde till att jag överhuvudtaget inte lyckades fynda så mycket. Man lär sig av sina misstag, right? Nästa gång, min vän.

Det allra bästa med gamla stan var kullerstensgatorna och husen som står när varandra samt de fina fönstren med godisbutiker och inbjudande cafen.

En av de ungefär roligaste grejerna var att gå i på ett torg som fanns inne i ett hus, ett torg med en massa dofter och färger. Jag gillade det. Starkt. Det önskar jag jag hade en bild på, eller allra helst, en burk med doften!
Förrästen är mina två söta vänner dunderstarka skrattpiller.
Nu är jag trött efter mycket vaka. Men det ordnar sig.
>>HADETBRA OCH ÄT MYCKET CHOKLAD!

RSS 2.0